Waarom doorgaan voor C

Wij krijgen tijdens de kijklessen, na het proefzwemmen of soms al tijdens de inschrijving de opmerking: “wij gaan waarschijnlijk stoppen na het B-diploma.” Echter blijkt uit onze enquête dat dit vaak niets te maken heeft met financiën of tijdsinvestering, maar dat men het nut er niet van inziet. Daarom hierbij een uitleg met het verschil tussen het A-, B- en C-diploma en dus de ook de meerwaarde, want het C-diploma heeft wel degelijk waarde.

Bij het C-diploma worden de afstanden van de zwemslagen nogmaals vergroot. Hierbij is een goede techniek ontzettend belangrijk, aangezien kinderen bij het zwemmen zo min mogelijk energie moeten gebruiken. Juist door te letten op een goede techniek, leren kinderen hoe ze optimaal van het water gebruik moeten maken. Dit komt de zwemvaardigheid zeer ten goede en helpt de kinderen bij de onderdelen van onder andere het survival zwemmen. Want bij het C-diploma zwemmen de kinderen, met een lange broek, shirt met lange mouwen, regenjas en schoenen. Hiermee oefenen ze vaardigheden als over en onder de mat door, de HELP-houding en watertrappen, maar ook zwemmen ze 50 meter school- en rugslag. Ook de hurksprong komt aanbod om eventueel een vriendje te kunnen redden.

Naast survivalaspecten maken ze tijdens C ook kennis met andere vaardigheden die te maken hebben met zwemmen als recreatieve bezigheid en zwemmen als sport. Denk hierbij onder andere aan de startsprong en het wrikken. Na het behalen van het C-diploma kunnen we zeggen dat de kinderen zwemveilig en zwemvaardig zijn, de C van compleet. En is zijn ze echte waterratten!